Čaga Gljiva (Chaga)

Čaga ( lat. Inonotus Obilquus )

Parazitska je gljiva koja je lekovita samo kada raste na živom stablu breze. Karakteristična je severne krajeve planete gde su najveće šume breza i posebno niske temperature tokom cele godine (Rusija, Kanada, Aljaska, Skandinavske zemlje, Mongolija).
Prve podatke i istraživanja o lekovitosti ove gljive dolaze nam iz Rusije, nakon raspada bivšeg SSSR-a, najpre kroz roman, Odeljenje za rak, dobitnika Pulicerove nagrade za ovo književno delo i nobelovca, Aleksandra Soljženjicina. Prve podatke o izlečenju karcinoma zapisani su u Rusiji

Sastav:

Čaga ima 22 vrste polisaharida. Među njima: beta glukan, betulinsku kiselinu, lantosterole, triterpene, polifenole, visok nivo melanina, lipide, kalijum, B kompleks vitamina, D vitamin, amino kiseline, selen, cink, mangan, magnezijum, kalcijum, gvožde i bakar.
Kako Čaga deluje: Polisaharide iz čaga gljive ćeliska membrana našeg imuno sistema prepoznaje kao antigen (bakterija, virus, itd.) i kreće da proizvodi anti tela. Širok spektar polisaharida, koji ima čaga (22), proizvodi više razlicitih anti tela, spremnih da u trenutku aktivacije bolesti naprave adekvatan imuno odgovor.
Čaga se koristi za:

 • Sveukupno jačanje imuno sistema,
 • kod prevencije i borbe sa malignim bolestima,
 • kod virusnih i bakterijskih infekcija,
 • za snižavanje nivoa šecera u krvi i holesterola,
 • kod polenske i drugih alergija i ekcema,
 • za povećanje fizičke izdržljivosti i snižavanja nivoa stresa.
caga breza vlasina

Zašto je naša čaga najkvalitetnija na tržištu?

 • Koristimo divlju ćagu iz prirode koja je godinama je za svoj rast i razvoj koristila tečnost iz breze bogatu betulinskom kiselinom za razliku od uzgajane čage.
 • Teren na kome se sakuplja nema u prečniku od 30 kilometara nikavu industrijsku proizvidnju sem fabrika vode “ Rosa“ i “ Vlasina“.
 • Ne prerađujemo čagu iz otkupa. Članovi porodice sakupljaju, preradjuju i prodaju proizvode od čage.
 • Sva ubrana gljiva prerađuje se neposredno nakon branja na samoj Vlasini, gde i živimo, tako ne postoji mogućnost kontaminacije usled transporta i lagerovanja.
 • Ekstrak koji prodajemo smeša je vodene, etanolske i ultrazvučne ekstrakcije. Tako napravljen ekstrat garancija je konzumentu da su svi korisni materijali pretočeni u ekstrat.
 • Sama boja našeg rastvorenog ekstrata, 30 kapi u 100 ml , skoro crna, ide u prilog tvrdnje da je naš proizvod najkvalitetniji na tržištu jer crnu boju čagi daje melanin koji gljiva sadrži (najsličniji je ljudskom melaninu). Smeđe, braon i druge nijanse dokaz su niske koncentracije čage u ekstratu.

Uputstvo za kuvanje čaja od komadiča čage:

Čaga se može konzumirati u obliku čaja i ekstrata koji može da bude, vodeni (čaj), etanolski rastvor ( tzv. tinktura) ili kao višestruka ekstracija.
Nema nikakvih lekovitih dejstava ako se koristi samo samlevena gljiva ili samo prelivena toplom vodom. Polisaharidima iz čage potrebna je viša temperatura i duže vreme kuvanja.
Komadiće (6-8) kockica gljive kuvajte u 1 l vode bar 15 minuta i ostavite da stoje još toliko. Procedite i konzumirajte bar dva puta dnevno.Drugo kuvanje, od iste gljive, treba da traje bar 40 minuta i bar isto toliko da odstoji. Komadiće koji ostanu, mogu se kuvati još jednom u pola litre vode , sada se kuva 2 sata a na čaj sačekajte do potpunog hlađenja. Pije se najmanje dva puta po 100 ml čaja, pola sata pre jela najviše šest puta po 100 ml. Dobro je dodati malo limunovog soka zbog boilje usvojivosti. Najbolje je piti čaj pola sata pre jela. Poslednje uzimanje uveče treba da bude bar tri sata pre spavanja.
Čaga se koristi bar tri meseca.

Uputstvo za kuvanje čaja od mlevene čage:

Čaga se može konzumirati u obliku čaja i ekstrata koji može da bude, vodeni (čaj), etanolski rastvor ( tzv. tinktura) ili kao višestruka ekstracija.
Nema nikakvih lekovitih dejstava ako se koristi samo samlevena gljiva ili samo prelivena toplom vodom. Polisaharidima iz čage potrebna je viša temperatura i duže vreme kuvanja.

Ravnu kašičicu samlevene gljive stavite u pola litra vode da zavri. Kuvajte 10 minuta i ostavite da se ohladi. Proceđeni čaj piti bar dva puta dnevno.
Od iste gljive možete kuvati čaj i drugi put. Vreme kuvanja produžite na pola sata i ostavite da stoji do potpunog hlađenja.

Pije se najmanje dva puta po 100 ml čaja, pola sata pre jela najviše šest puta po 100 ml. Dobro je dodati malo limunovog soka zbog boilje usvojivosti. Najbolje je piti čaj pola sata pre jela. Poslednje uzimanje uveče treba da bude bar tri sata pre spavanja.

Čaga se koristi bar tri meseca.

Uputstvo za korišćenje dvostrukog ekstrakta čage:

Čaga se može konzumirati u obliku čaja i ekstrata koji može da bude, vodeni (čaj), etanolski rastvor ( tzv. tinktura) ili kao višestruka ekstracija.

Dvostruki ekstrakt nakapati 30 kapi u 100ml vode, dodati malo limunovog soka zbog bolje usvojivosti. Piti pola sata pre jela, za prevenciju dva puta dnevno.

Maksimalni broj uzimanja je 6 puta na dan. Poslednje uzimanje uveče treba da bude bar tri sata pre spavanja.

Čaga se koristi bar tri meseca.

testimonial caga

Biljana Jeftović

Lidija mi je dala odlicne savete, nije me lečila niti pokušavala tako nešto već samo uputila na puno zdraviji način ishrane i života uz uvođenje čage i nekih drugih prirodnih preparata.

Rezervacije & Informacije

Rezevišite svoj termin odmah telefonom ili na email:
e-mail: [email protected]
tel: +381 (0)63 77-28-970

Korpa